Πληροφορίες για την Αθήνα

Η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, με ιστορία μεγαλύτερη από κάθε άλλη πόλη της Ευρώπης και από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, που ξεκινά πριν από 3,000 χρόνια. Αποτελεί το οικονομικό, βιομηχανικό, πολιτικό και πολιτιστικό κέντρο της Ελλάδας και ένα από τα κύρια επιχειρηματικά κέντρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την μεγαλή της αίγλη της παγκοσμίως η πόλη την γνώρισε την κλασσική εποχή τον 5ο αιώνα π.Χ. Κέντρο των τεχνών, της γνώσης και της φιλοσοφίας, η πατρίδα της Ακαδημίας του Πλάτωνα και του Λυκείου του Αριστοτέλη, η Αθήνα ήταν επίσης η γενέτειρα του Σωκράτη, του Περικλή, του Σοφοκλή και πολλών άλλων φιλοσόφων, πολιτικών και συγγραφέων του αρχαίου κόσμου. Η Αθήνα αναφέρεται παγκοσμίως ως το "Λίκνο του Δυτικού Πολιτισμού" και η "Γενέτειρα της Δημοκρατίας", λόγω της επίδρασης των πολιτιστικών και πολιτικών επιτευγμάτων της πόλης κατά τη διάρκεια του 5ου και 4ου αιώνα π.Χ. στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο ακόμα και σήμερα.

Η κληρονομιά της κλασικής εποχής είναι ακόμα εμφανής στην πόλη, από ένα μεγάλο αριθμό αρχαίων μνημείων και έργων τέχνης. Το πιο διάσημο από αυτά είναι ο ναός του Παρθενώνα στην Ακρόπολη, όπου θεωρείται ένα από τα σύμβολα-ορόσημα του δυτικού πολιτισμού. Η πόλη διατηρεί επίσης μια τεράστια ποικιλία από ρωμαϊκά, βυζαντινά και οθωμανικά μνημεία που αποδεικνύουν την μακρά ιστορία της πόλης μέσα στους αιώνες.

Στην Αθήνα θα βρείτε και πολλά μνημεία της σύγχρονης πόλης, που χρονολογείται από το 1830 με την ίδρυση του νέου ανεξάρτητου ελληνικού κράτος, όπως το Ελληνικό Κοινοβούλιο, τη Βιβλιοθήκη, την Ακαδημία και το Πανεπιστήμιο. Η Αθήνα ήταν η πόλη που φιλοξένησε τους πρώτους σύχρονους ολυμπιακούς αγώνες το 1896, και 108 χρόνια αργότερα τους ολυμπιακούς αγώνες του 2004 με μεγάλη επιτυχία.

Η ιστορία της Αθήνας

Η ιστορία της πόλης είναι η μεγαλύτερη από κάθε άλλη πόλη της Ευρώπης και μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο.

Η ζωή στην Αθήνα ξεκίνησε πολύ πριν από 3.000 χρόνια, και η πόλη έγινε η ηγέτιδα δύναμη της αρχαίας Ελλάδας την πρώτη χιλιετία π.Χ. Τη μεγαλύτερη αίγλη της η πόλη τη γνώρισε τον 5ο αιώνα π.Χ. όπου τα πολιτικά και τα πολιτιστικά της επιτεύγματα αποτέλεσαν τα θεμέλια του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού.

Η πόλη διατήρησε την αίγλη κατά τη διάρκεια των ρωμαϊκών και των βυζαντινών χρόνων, αλλά υποβαθμίστηκε σημαντικά την εποχή του μεσαίωνα για να αναβαθμιστεί ξανά την περίοδο της ενετοκρατίας με την άνθηση του εμπορίου και της ναυτιλίας.

Η πόλη έπεσε ξανά σε δυσμένεια την περίοδο της τουρκοκρατίας για να επανέλθει το 1930 ως η πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

Φωτογραφίες

Δείτε μοναδικά αξιοθέατα, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους στην Αθήνα

Η Ακρόπολη, ο Παρθενώνας, οι Στήλοι του Ολυμπίου Διός, το Θησείο, η Στοά του Αττάλου, η Αρχαία Αγορά και άλλα μνημεία, που είναι παγκόσμια σύμβολα του κλασσικού πολιτισμού.

 

Χάρτες

Δείτε χρήσιμους χάρτες της Αθήνας

Χάρτης του Κέντρου της Αθήνας Χάρτης του Μετρό